A Bowen technikáról

A működésről részletesen

május 5, 2015

A Bowen mozdulatok a következő mechanizmusokat aktiválják, hogy helyreállítsák a test öngyógyító folyamatait:

 • Strech reflex:
  a legtöbb Bowen mozdulatot az izmok eredésénél, tapadásánál, illetve az izom hasánál végezzük, ahol az izomorsók helyezkednek el. Az izomorsók informálják az idegrendszert az izom és ínszövet feszültségi állapotáról, hosszáról, tónusáról. Ezeket a receptorokat stimuláljuk a Bowen-fogásokkal, melyek egy finom nyújtó (challenge) és egy ezt követő átgördülő (rolling) fázisból állnak. Izomfájdalom, illetve -görcs esetén (amikor az izom egy ingerületi burokban van) megtörhető ez a helytelen körforgás az Idegrendszer által fogadott stimulus megváltoztatásával.
 • Izületi proprioceptorok (Golgi receptorok):
  Az ízületek kezelésekor a Bowen mozdulatok közvetlenül befolyásolják az ízület egészét, beleértve a proprioceptorokkal sűrűn ellátott ízületi tokot és szalagokat. Itt ismét az idegrendszer fogadja a stimulust, majd visszahatásként normalizálja az ízületi működést, így nincs szükség erőteljes manipulációra.
 • Izompólya (Fascia):
  Minden mozdulat a felületi kötőszövet szintjén történik. Ez hatással van az izmok és idegek kapcsolatára, így mobilizálva az izmot vagy inat. A fascia központi szerepet játszik az izom koordinációban, a testtartásban, ill. a szervezet teljes strukturális és funkcionális összerendezettségében. Sérülést esetén mindezeket a funkciókat negatívan befolyásolja, hogy a fascia merevebbé válik, összehúzódik, dehidratálódik, akár meg is csavarodik, ahogy ezt Ida Rolf és sok más ostheopata munkássága is alátámasztja.  Bowen kezelést követően gyakran tapasztaljuk, hogy a letapadások, összenövések  fellazulnak, a szövetekben lévő hegesedések lágyabbá válnak, illetve hogy a testtartás és mozgékonyság erőteljes külső mobilizáció vagy nyújtás alkalmazása nélkül is javul.
 • Szegmentális visceroszomatikus spinalis reflexek:
  Ezen reflexeket a legtöbb alapkezelés kiváltja, így létrehozva megfelelő válaszokat a belső szervekben a bőr, az izmok, és idegek ingerlése által.
 • A Bowen talán legalapvetőbb és legfontosabb hatása, amit a vegetatív idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át, és nagyon érzékeny külső stresszhatásokra. Napjainkban a legtöbb ember a folyamatos stressz és a szimpatikus idegrendszer túlingerlésének állapotában él. Gyógyulási folyamatok akkor kezdődnek, amikor a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus módba vált át.
  A technika láthatóan katalizálja ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen ellazult állapotba kerülnek. Ez mutatja az átmenetet a paraszimpatikus dominancia felé egy mélyebb szinten történő stressz oldódás kíséretében. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés gyakran reaktiválja a felépülési folyamatot, ami a traumából való gyógyulás, betegség vagy operáció után elakadt.
 • Trigger pontok:
  Sok Bowen mozdulat egybeesik ismert trigger pontokkal. A kezelés folyamán ezen pontokat  érintve a fájdalom csökkenését, az ízületi mobilitás és az izomkoordináció javulását tapasztalhatjuk.
 • Akupunktúrás pontok és meridiánok:
  Munkánk fókusza nem az energiarendszeren van, és nem hasonlít sem az akupunktúrához, sem az akupresszúrához. Ennek ellenére megfigyelhető, hogy a legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal, némelyik több meridiánt is keresztez. Az akupunktőrök összefüggést látnak a Bowen mozdulatok és a megfelelő pontok indikációi és hatásai között. Szintén beszámoltak az akupunktúrás pontok pulzálásának azonnali változásáról a mozdulatok hatására.
 • Neurolymphatikus pontok, lymphatikus (nyirok) keringés:
  Bizonyos Bowen-kezelések aktiválják a nyirokereket, ill. a neurolymphatikus reflexpontokat, szabályozva a nyirokkeringést és stimulálva az immunrendszert.

(forrás: bowen.hu)

 

Ajánlott honlapok:

www.bowen.hu

www.bowen-akademie.com

www.bowtech.com

www.fasciaresearch.de

www.fasciaresearchsociety.org

You Might Also Like