A Bowen technikáról

Hogyan működik?

május 5, 2015

A Bowen technika lényege a test öngyógyító képességének helyreállítása.

Ez egy lágy, kötőszöveti (fascia) módszer, mely nem hasonlít a masszázshoz. Kulcspontokon történő finom érintésekkel kommunikálunk a fasciában található idegvégződések útján a központi idegrendszerrel, s emlékeztetjük a testet arra az egészséges működésre, amelyet korábban már tudott, s lehetőséget adunk neki, hogy saját maga állítsa vissza az egyensúlyát.

Nem kezelünk betegségeket, hanem a test egészét szem előtt tartva feszültségállapotokat oldunk a kötőszövetben, s ezen keresztül a mélyebb struktúrákban, szervekben. A Bowen Technika az egész testet behálózó fasciarendszeren keresztül a  test minden szervrendszerére hatással van: javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását, optimalizálja a hormon-, a kiválasztó- és az idegrendszer működését és a méregtelenítés hatékonyságát.

A szünetek jelentősége

A kezelés a kötőszöveten kézzel végzett lágy fogások sorozatából áll, melyek közé szünetek vannak beiktatva. A szünetek azért fontosak, mert a Bowen az izompólya (fascia) ingerületvezetését kihasználva működik, s ezekben a fogások közötti percekben történik meg az idegrendszeri visszacsatolás, mely során a test „visszaemlékszik” a normál működésére.

A Bowen fogás az izmok proprioceptorain és az érzőidegek útján ingert küld a központi idegrendszernek, mely tárolja az eredeti, egészséges mintázatot. (pl.  tárolja a megfelelő izomfeszességről való információt) Ekkor az agy regisztrálja az ingert, összehasonlítja a bejövő információt a test eredeti feszültségmintáinak tervével, majd a motorikus pályán létrejön a visszacsatolás az agy és a kezelt terület között, azaz ekkor történik meg pl. a helyes izomfeszültség „beállítása”, ill. a fasciában keletkezett letapadások és feszültségek oldása.

Ennek az idegi visszacsatolásnak a tiszteletben tartása és kivárása meghatározó része a kezelésnek, mert ez teszi lehetővé a testnek hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa.

A szünet időtartama, tehát az inger integrációs ideje egyénenként változó, a kezelt személy testi állapotától függ. Átlagosan 1,5-2 perc, de eltarthat akár fél óráig is.

(forrás részben: bowen.hu)

You Might Also Like